Kennismaking

L131217_370_small2

Iedere middag is het druk in het hart van het Koninklijk Park van Brussel. Leden van de regering, ambassadeurs, parlementariërs, magistraten, universiteitsprofessoren, vertegenwoordigers van de vrije beroepen, bedrijfsleiders, kunstenaars en letterkundigen ontmoeten elkaar dan graag voor de lunch in de Cercle Royal Gaulois, Artistique et Littéraire. Het ontstaan van deze prestigieuze kring dateert van het midden van de 19e eeuw. De huidige naam werd in 1950 aangenomen bij de samensmelting van de Cercle Artistique et Littéraire de Bruxelles (1847) en de Cercle Royal Gaulois (1911).

De Cercle organiseert concerten, tentoonstellingen, lezingen en staat open voor alle vormen van kunst. Zelfs voor bepaalde culinaire ‘performances’, want “de tafel is een middel tot regeren”. Iedere dinsdagavond, zo wil een traditie uit 1971 het, wordt een lid van de Cercle aangeduid als ‘beambte der paleiskeuken’. Samen met de Eerste Kok bepaalt hij het menu. Hij presenteert het aan de tafelgenoten, die er na de maaltijd commentaar op kunnen geven. Altijd spits en geestig, zelden streng en vaak met ruimte voor een welgemeende lofzang.

Naast de intellectuele en culturele activiteiten, is er ook plaats voor vertier. In de namiddag wordt er gebridged en op dinsdag, voor en na het diner, is er tijd voor een partij schaak of staan er activiteiten met betrekking tot golf, de jacht of oude auto’s op het programma.

De Cercle Gaulois is een gezellige en gastvrije vereniging, die de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel draagt. Ieder nieuw idee kan rekenen op belangstelling, op voorwaarde dat het hoogstaand is. Een uitnodiging om de leden van de Cercle toe spreken is een gebeurtenis waar de grootste kunstenaars, de meest welbespraakte conferenciers en de meest eminente staatslieden niet ongevoelig voor zijn. Niet voor niets hebben zij altijd één ding zeker met elkaar gemeen: een geestrijke visie op de wereld.